Dziś będzie nietypowo, bo o czymś zdrowym a do tego pysznym i słodkim!
Chciałabym Wam zaproponować CZEKOLADOWY KREM.
I pewnie stukniecie się w głowę jak taki czekoladowy krem może być zdrowy?!?!
Tak - może być.
"Nikt nie zgadnie z czego jest zrobiony dopóki mu
nie powiecie. Witariański krem czekoladowy, który można jeść jako
samodzielny deser, czekoladowy dip do maczania pokrojonych w kawałki
owoców (banany, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie itd.) lub użyć jako
komponent do dekoracji (lub przełożenia) innego deseru albo ciasta. Nie
zawiera cukru, masła, mleka, mąki margaryny i innych mało zdrowych
rzeczy.
Sama natura, 3 składniki i 3 minuty pracy aby je połączyć. Czy to nie jest genialne? Uwielbiam takie gotowanie
Na jedną porcję potrzebujemy jedno dojrzałe awokado. Zatem jeśli
chcemy zrobić więcej wystarczy zwiększyć odpowiednio ilość składników w
przepisie. Do tego dorzucamy dwie łyżki ciemnego kakao i łyżkę płynnego
miodu oraz łyżkę syropu klonowego (jak ktoś lubi słodsze to można dodać
nieco więcej). Można użyć samego miodu lub samego syropu klonowego.
Można dodać więcej kakao jeśli ma być mocno czekoladowy.
Składniki najlepiej połączyć za pomocą miksera (blendera), jeśli nie
macie to można i widelcem, ale wtedy potrwa to nieco dłużej.
Jak widzicie awokado to nie tylko osławione guacamole. Jest wyborne
na słodko! Nawet jeśli nie jesteś fanem awokado – ten przepis zasmakuje
Ci na pewno, po prostu nie czuć tu w ogóle awokado Ponadto taki deser to samo zdrowie, awokado jest uważane za pożywienie doskonałe czyli super food:
- zawiera zdrowe tłuszcze (w tym Omega-3),
sprzyjające zdrowemu sercu, młodości i szczupłej sylwetce, zapobiega też
chorobie Alzheimera z uwagi na zawartość wit. E
- zawiera sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu
- zawiera foliany zapobiegające udarom i niezbędne kobietom ciężarnym
- zawiera luteinę korzystną dla zdrowych oczu
- ma 30% więcej potasu niż banany, sprzyja regulacji ciśnienia krwi
- zawiera spore ilości glutationu, najważniejszego antyutleniacza w naszym ciele, co sprzyja podnoszeniu odporności i działa antynowotworowo.
Taki deser można wcinać bez poczucia winy, nawet codziennie
Smacznego!"***
Ja nie miałam syropu klonowego, więc dałam 2 łyżki miodu. Pierwsze wrażenie smakowe było takie sobie... może dlatego, że nie jadłam nigdy awokado? Za to wyśmienicie smakował krem jako dodatek do lodów! :)
***źródło : http://www.akademiawitalnosci.pl/czekoladowy-krem-gotowy-w-3-minuty/
Muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) wiem, że niektórzy awokado używają do chleba zamiast masła też. Muszę kiedyś spróbować, bo nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń