W tym roku miałam już małą pomocnicę, która dzielne towarzyszyła mi w pracy: wałkowała, wycinała, potem ozdabiała, ale przede wszystkim sprawdzała czy są smaczne :D
Ciasteczek maślanych zrobiłam z podwójnej porcji, bo są naprawdę pyszne. Całkiem niedawno ten przepis dostałam od koleżanki z pracy. To są ciasteczka maślane Andrzeja Polana (gotuje w DDTVN), a co ważniejsze są bez jajek. Bo u nas Mirek po jajkach ma uczulenie, więc skoro mogę świadomie jakiegoś składnika nie dać - to nie daję :)
A tak dla urozmaicenia między pierniczkami a maślanymi zrobiłam kokosanki - pyszota :D
Miłego.
Ale ciasteczkowo, aż ślinka leci jak się na to patrzy! :)
OdpowiedzUsuńIle ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńNarobiłyście apetytu :)
Poprosze przepis:-)
OdpowiedzUsuńA najlepiej gotowe ciasteczka;-)
Mniam, aż ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńooooooo też chcę przepis!! :D
OdpowiedzUsuńDziewczyny oto przepis dla Was:
OdpowiedzUsuńCiasteczka maślane w cukrze
Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym ale delikatnie, dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy ciasto w rulon jak na kopytka. Rulon zwilżamy wodą i obtaczamy w cukrze. Kroimy w plastry 0.5cm i układamy na blaszce. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 10 minut.
TO jest wersja podstawowa, ale z tego przepisu możecie zrobić ciasteczka tak jak pierniczki. Jedynie co to nie radzę, aby ciasto było zbyt cienkie, bo szybko się wysuszają i przypalają. Grubsze są zdecydowanie lepsze :D
No i z 1 porcji ciasta nie wyjdzie zbyt dużo, ja robię od razu z podwójnej.
I trzeba dobrą chwilę je wyrabiać, aby było składniki były dobrze połączone.
A blat podsypuję mąką bo się ciasto klei...
Smacznego :)
Mniam mniam...
OdpowiedzUsuńJa tez mam w planach upiec ciasteczka z Bi, bo ona teraz bedzie z tego miec niezla frajde. Tylko, ze w tygodniu nie ma czasu, a w weekend zawsze jest cos wazniejszego, wiec tak sobie juz planuje pare tygodni...