piątek, 30 sierpnia 2013

samo zdrowie :)

Dziś będzie nietypowo, bo o czymś zdrowym a do tego pysznym i słodkim!
Chciałabym Wam zaproponować CZEKOLADOWY KREM.
I pewnie stukniecie się w głowę jak taki czekoladowy krem może być zdrowy?!?!
Tak - może być.

"Nikt nie zgadnie z czego jest zrobiony dopóki mu nie powiecie. Witariański krem czekoladowy, który można jeść jako samodzielny deser, czekoladowy dip do maczania pokrojonych w kawałki owoców (banany, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie itd.) lub użyć jako komponent do dekoracji (lub przełożenia) innego deseru albo ciasta. Nie zawiera cukru, masła, mleka, mąki margaryny i innych mało zdrowych rzeczy.
Sama natura, 3 składniki i 3 minuty pracy aby je połączyć. Czy to nie jest genialne? Uwielbiam takie gotowanie :)

Na jedną porcję potrzebujemy jedno dojrzałe awokado. Zatem jeśli chcemy zrobić więcej wystarczy zwiększyć odpowiednio ilość składników w przepisie. Do tego dorzucamy dwie łyżki ciemnego kakao i łyżkę płynnego miodu oraz łyżkę syropu klonowego (jak ktoś lubi słodsze to można dodać nieco więcej). Można użyć samego miodu lub samego syropu klonowego. Można dodać więcej kakao jeśli ma być mocno czekoladowy.
Składniki najlepiej połączyć za pomocą miksera (blendera), jeśli nie macie to można i widelcem, ale wtedy potrwa to nieco dłużej.
Jak widzicie awokado to nie tylko osławione guacamole. Jest wyborne na słodko! Nawet jeśli nie jesteś fanem awokado – ten przepis zasmakuje Ci na pewno, po prostu nie czuć tu w ogóle awokado :) Ponadto taki deser to samo zdrowie, awokado jest uważane za pożywienie doskonałe czyli super food:
- zawiera zdrowe tłuszcze (w tym Omega-3), sprzyjające zdrowemu sercu, młodości i szczupłej sylwetce, zapobiega też chorobie Alzheimera z uwagi na zawartość wit. E
- zawiera sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu
- zawiera foliany zapobiegające udarom i niezbędne kobietom ciężarnym
- zawiera luteinę korzystną dla zdrowych oczu
- ma 30% więcej potasu niż banany, sprzyja regulacji ciśnienia krwi
- zawiera spore ilości glutationu, najważniejszego antyutleniacza w naszym ciele, co sprzyja podnoszeniu odporności i działa antynowotworowo.
Taki deser można wcinać bez poczucia winy, nawet codziennie :)
Smacznego!"***

Ja nie miałam syropu klonowego, więc dałam 2 łyżki miodu. Pierwsze wrażenie smakowe było takie sobie... może dlatego, że nie jadłam nigdy awokado? Za to wyśmienicie smakował krem jako dodatek do lodów! :)



***źródło : http://www.akademiawitalnosci.pl/czekoladowy-krem-gotowy-w-3-minuty/

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis :) wiem, że niektórzy awokado używają do chleba zamiast masła też. Muszę kiedyś spróbować, bo nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń